Dobit banaka 0,9 miliona KM

Bez autora
Dec 08 2011

Neto dobit bankarskog sektora Republike Srpske na kraju trećeg kvartala ove godine iznosila je 40,9 miliona maraka, dok su u istom periodu prošle godine banke ostvarile gubitak od 18,5 miliona KM. Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, na kraju trećeg kvartala ove godine devet banaka je ostvarilo neto dobit u iznosu od 41,6 miliona KM, dok je jedna banka imala gubitak od 650.000 maraka. Na kraju juna na nivou ukupnog bankarskog sektora ostvaren je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 35,2 miliona KM. Devet banaka ostvarilo je neto dobit u iznosu od 35,7 miliona KM, a jedna banka gubitak od 500.000 KM. U uslovima kada nema novih projekata postavlja pitanje kako su banke ostvarile ovako značajnu dobit. Vjerovatno je to rezultat ranijeg plasmana kredita koji su odobravani po izuzetno visokim kamatama koje su, ako ne najviše, onda sigurno među najvišim u regionu. Ovaj podataka je pokazatelj da i pored sveopšte krize, banke očigledno nemaju velikih problema u poslovanju.

Dobit banaka 0,9 miliona KMNeto dobit bankarskog sektora Republike Srpske na kraju trećeg kvartala ove godine iznosila je 40,9 miliona maraka, dok su u istom periodu prošle godine banke ostvarile gubitak od 18,5 miliona KM.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, na kraju trećeg kvartala ove godine devet banaka je ostvarilo neto dobit u iznosu od 41,6 miliona KM, dok je jedna banka imala gubitak od 650.000 maraka.

- Na kraju juna na nivou ukupnog bankarskog sektora ostvaren je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 35,2 miliona KM. Devet banaka ostvarilo je neto dobit u iznosu od 35,7 miliona KM, a jedna banka gubitak od 500.000 KM - podsjetili su u Agenciji za bankarstvo RS.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da se u uslovima kada nema novih projekata postavlja pitanje kako su banke ostvarile ovako značajnu dobit.

- Vjerovatno je to rezultat ranijeg plasmana kredita koji su odobravani po izuzetno visokim kamatama koje su, ako ne najviše, onda sigurno među najvišim u regionu - istakao je Vukmirica.

On je naglasio da je ovaj podataka pokazatelj da i pored sveopšte krize, banke očigledno nemaju velikih problema u poslovanju.

- S druge strane, banke su ovdje ipak u jednom monopolskom položaju i to je sigurno značajan razlog zbog kojeg je došlo do povećanja prihoda - naglasio je Vukmirica.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da činjenica da su banke prošle godine imale gubitke, u odnosu na ovu godinu kada bilježe dosta dobre poslovne rezultate, dokazuje da su se i banke prestrojile i prilagodile promjenama koje se dešavaju u ekonomiji.

- Banke su postale opreznije, finansiraju projekte koji su sigurniji i vode više brigu o tome kako se projekti razvijaju. U prethodnom periodu, imali smo ekspanziju kredita i vjerovatno je bilo i značajnih promašaja u finansiranju zbog čega je dolazilo do problema u otplati kredita - kazao je Pavlović.

Depozit

Komentarišući eventualne posljedice kraha evra po bankarski sektor BiH u entitetskim agencijama za bankarstvo rekli su da su depoziti građana u bankama sigurni.

- Bilo da su depoziti u devizama ili u domaćoj valuti, čak i u slučaju propasti evra, građani ne treba da povlače svoj novac jer nema razloga za to - rekli su nadležni u entitetskim agencijama za bankarstvo, prenijele su agencije.

U bankarskom sektoru u RS štednja građana 30. septembra iznosila je 1,21 milijardi KM bez tekućih računa građana, a mjesec dana kasnije 1,23 milijardi KM, zabilježivši stopu rasta od 1,3 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik